Revista CHIMIA
       Rubrici
> Cuvânt de salut
> Sinteze
> Chimia si viata
> Cercul de chimie
> Teste autoevaluare
> Olimpiade si concursuri
> Concursul rezolvatorilor
> Premii NOBEL
       Diverse
> InterviuriPersonalitãti
> Hobby
> Facultãti
> Curiozitãti
> Glume
> Maxime
       Utile
Acasã
> Noutãti
> Link-uri utile
> Revista (format *.pdf)
> Colectivul de redactie
> Responsabil site

 

   

          Administratium - cel mai greu element chimic     (din numãrul 2)

 

          La Lawrence Livermoon National Laboratory a fost de curând descoperit administratium (Ad), cel mai greu element. Interesant este faptul cã atomul acestuia nu contine protoni sau electroni având în consecintã Z=0. Nucleul noului element include: un neutron, 75 de neutroni asociati, 111 neutroni asociati adjuncti si 125 de asistenti ai acestora din urmã. În consecintã masa atomica a administratium-ului este 312. Forta care mentine coeziunea celor 312 particule din nucleu, împiedicând schimbul continuu cu particule de tipul mesonilor, se numeste relatie.

          Din moment ce nu are electroni, Ad este inert, cu toate cã nu este nobil. În acelasi timp el poate fi detectat chimic prin aceea cã îngreuneazã orice reactie chimicã la care ia parte. Conform unuia dintre descoperitorii elementului, o cantitate micã de administratium transformã o reactie instantanee într-una ce decurge în 4 zile. Administratium-ul are un timp de înjumãtãtire de aproximativ 4 ani, cu o rearanjare a locurilor datoritã unei reorganizãri interne la care participã neutronul, neutronii asociati si adjunctii acestora, niciodatã însã asistentii.

          Unele studii au indicat însã cã în cursul unor astfel de rearanjãri, masa atomicã poate creste, introducând conceptul de timp de dublare.

          Cercetãrile efectuate în toatã lumea au confirmat existenta administratium-ului evidentiind totodatã prezenta unui numar mare de izotopi care diferã între ei prin masa atomicã. De remarcat cã toti izotopii manifestã aceeasi inertie chimicã.

          Referindu-se la importanta descoperirii acestui element greu, domnul N. Restauration preciza: "Dacã este ceva util în aceastã descoperire, aceasta este descoperirea în sine deoarece acum putem identifica elementul, îl putem elimina, sau pãstra într-un loc în care sã nu interfere cu nimeni sau nimic".

 

(Dupa D. Jones, A Popular Chemical Glossary "The last Word, Chemtech, 1983)